Om QSS

 

QSS, Quinnliga Segelsällskapet, är en förening och ett nätverk för kvinnliga seglare. Vi arbetar för att stödja, utveckla och främja kvinnor inom seglingssporten.

 

Hur QSS bildades

QSS bildades 1 januari 1979 som kölbåtssektion under Svenska Seglarförbundets (SSF) särskilda damseglingsprojekt. QSS konstituerade sig den 29 mars 1979.

Föreningen växte snabbt och hade vid årets slut 60 medlemmar. Som mest har QSS toppat antalet medlemmar två gånger under denna period på ca 250 st.

Projektet ingick i Riksidrottsförbundets 3-års satsning för att aktivera kvinnor inom olika idrottsgrenar. Inträdet som självständig ideell förening i SSF blev den 13/5 1980.

 

Namnet och loggan

Från början betydde QSS - Quinnliga Segel Supporters. Men ganska snart blev det Quinnliga SegelSällskapet. Loggan kom redan första året men baserade sig på kvinnotecknet. Många tyckte det var för provocerande och loggan ändrades utifrån en tävling 1993. En ny grafisk profil togs fram under 2017 som innebar en uppdatering och uppfräschning av QSS dåvarande logotype. Nya vepor till mässor och utställningar beställdes. QSS nyhetsbrev och medlemstidning Quling fick sig en uppfräschning liksom övrigt marknadsföringsmaterial.

 

Aktiviteter

Allt sedan verksamhetens första år har QSS anordnat kurser, seminarier, pubkvällar och seglingar av olika slag. QSS var redan då aktiva på båtmässorna och hade klistermärken och QSS tröjor.

 

Informationspridning

Medlemsblad började komma 1982 och därefter har tekniken förbättrats och en tidning skapades i mitten på 90-talet. Sedan 1997 får vi den i färg.

 

Samarbetspartners

På Malma Kvarn anordnades det jolleseglingar och träningsläger i många år under 80-talet. Våren 1995 gjordes nog QSS största utbildningssatsning med 57 kvinnor, en man och 12 båtar. Helgen blev lyckad men det var för mycket jobb för de ansvariga så därefter etablerade QSS samarbete med Båtägarskolan och andra samarbetspartners.

 

Kappsegling genom åren

Redan från början var QSS aktiva på kappseglingsbanorna. Projekt Lady från Stockholms Seglarförbund 1984 syftade till att få fram fler kappseglande damer och öka säkerheten ombord. Där var QSS representerade.

QSS har haft mycket verksamhet ute på Märsgarn med segling och trivsam samvaro. Där var också klubbtävlingarna i början av 90-talet.

Flera QSS båtar har seglat Gotland Runt genom åren. 1995 var det så många som 4 QSS båtar med på GR, vilket är rekord. Åren 1993-94 var det 13 QSS tjejer som seglade 2 sponsrade båtar på GR, Always Ultra och Geab Call Girls. Anna Drougge var skeppare och blev hedersmedlem. 1993 hamnade tjejerna på DNs första sida i riksupplagan i och med GR starten. Vilken reklam för både sponsorn och QSS! QSS arrangerade Riddardamen med hjälp av Stockholms Segelsällskap (SSS) åren 1997-98. Den ingick i kappseglingskalendern som Dam DM Lys och som QSS Klubbmästerskap. Den strandnära banläggningen utmed Norr Mälarstrand och Rålambshovsparken medförde att flanörerna kunde skåda de duktiga seglartjejererna.

2015 gick QSS Klubbmästerskap av stapeln i augusti i samband med Kräftköret från Saltsjöbaden till Sandhamn.

Eskaderseglingar i Kroatien 2018 och 2019 var mycket omtyckta  32 deltagare på fyra, 44 fot långa Sun Odessey 439. 

 

Eskadrar 

Sedan starten har QSS haft eskadrar i stort sett varje sommar. Det har varit olika teman förutom rena trivseleskadrar, som mamma-barn, utbildningseskader, kultureskader, helgeskadrar och en 14-dagars eskader för att hinna lite längre bort. År 2009 höll vi traditionen levande med två eskadrar på programmet.

 

Idag

Idag har vi över 200 medlemmar i olika åldrar, med skilda erfarenheter och seglingsbakgrund. En del har seglat sedan barnsben, andra har upptäckt seglingens magi först i vuxen ålder. Många har egen båt, andra gastar hellre hos andra. Några seglar jolle, de flesta föredrar större kölbåtar. Några kappseglar aktivt, några drömmer om långseglingar över oceaner. Oavsett vilken inriktning ditt seglingsintresse har är QSS föreningen för dig, om du är kvinna och seglare.

 

Forum för utveckling 

Allt sedan starten har QSS syfte och ändamål varit att stödja och utveckla kvinnliga seglare. 1979 var segling en mansdominerad sport. Trettio år har gått sedan dess och mycket har förändrats. Men fortfarande bemöts ”tjejbåtar” och kvinnliga rorsmän ofta med förvåning. QSS vill ändra på dessa attityder. Vi vill sporra kvinnor att segla - ensamma eller tillsammans, med egna eller andras båtar. Vi vill utgöra ett forum där kvinnor kan utvecklas som seglare - oavsett om ambitionen är atlantsegling, kappsegling eller en tur ut i skärgården.

 

Bli en bättre seglare

Som seglare blir man aldrig fullärd, däri ligger en stor del av sportens charm! QSS arrangerar regelbundet kurser, utbildningar, föreläsningar, studiebesök, eskaderseglingar, kappseglingar m m. Hos oss kan således även du som saknar egen båt få utlopp för ditt seglingsintresse. Våra arrangemang vänder sig vanligen inte till nybörjare. Om du helt saknar seglingsvana rekommenderar vi dig att börja med en grundläggande utbildning hos ett studieförbund eller en seglarskola.

 

Systerföreningar

QSS har en systerförening i Göteborg, GQSS, med liknande syfte och upplägg. Vi är en ideell förening som utgör en del av Stockholms Seglarförbund och Svenska Seglarförbundet