Kappsegling

 

QSS vill sporra och inspirera kvinnor att kappsegla och att få kappseglingsrutin.

Vi vill stimulera ett ökat intresse för kappsegling genom att erbjuda kvinnliga kappseglare utveckling genom kurser, seminarier och kappseglingar.

 

Varför kappsegla?

Jo, framförallt för att kappsegla är kul!
Men också för att du, genom att kappsegla, blir en bättre seglare. 

En del seglare menar att all segling är tävling. Ibland handlar det om att komma först runt länsmärket, ibland om att vinna ett slag mot en annan nöjesseglare på fjärden. Oavsett hur tävlingsinriktad du är känner vi nog alla samma tillfredsställelse då vår båt går lite bättre, lite högre mot vinden och därmed kommer först ur slagduellen.

 

Bli en bättre seglare

Genom att kappsegla blir du en bättre seglare. Det är först när du seglar mot andra som du får besked om hur bra, eller dåligt, du seglar din båt.

Så snart du börjat kappsegla kommer du upptäcka att det finns skillnad i båtfart och vägval. För att nå framgång måste du förstå hur vind, segel, rigg och köl samverkar för att driva båten framåt. Du lär dig hur du ska ställa rigg och segel för att segla snabbare. Du lär dig hitta vind, och segla smartare, genom att avläsa moln och landformationer. Du blir också bättre på att manövrera din båt, och lär dig fatta snabba beslut, för att undvika kollisioner med andra båtar. Och kanske viktigast av allt – du lär dig teambuilding. Kappsegling är en laginsats där alla i besättningen är lika viktiga.

 

Kurser och utbildningar 

QSS anordnar regelbundet kurser och seminarier, praktiska träningstillfällen och prova-på-aktiviteter för att vidareutveckla gastar och rorsmän. Följande utbud återkommer varje eller vartannat år:

  • Segel- och riggtrim, såväl teoretiskt som praktiskt. För att segla bättre bör du förstå hur vind, segel, rigg och köl samverkar för att driva din båt framåt. Båtfarten är A och O i en kappsegling, genom att lära dig ställa segel och rigg kan du segla snabbare. 
  • Meteorologi och strategi på kappseglingsbanan. Genom att lära dig läsa väder och förstå hur vinden beter sig under olika moln, nära land, i sund eller bakom öar kan du vinna många båtlängder. Att veta var och hur det blåser är därför av avgörande betydelse för strategiska beslut om vägval, dvs om höger eller vänsterkant är den snabbaste vägen mot märket.
  • Taktik och kappseglingsregler. Den seglare som kan kappseglingsreglerna på sina fem fingrar kan fatta taktiska beslut gällande hur han/hon ska segla mot andra båtar och vinna stora fördelar mot konkurrenterna. Taktik innebär innebär att fundera över hur man ska runda ett märke innan man är där och då måste man förstå vilka regler som gäller. 
  • Manövrering. När du kappseglar blir du garanterat bättre på att manövrera din båt. Du lär dig fatta snabba beslut, ducka eller slå, för att undvika kollision med andra båtar. 
  • Teambuilding, ledarskap och kommunikation ombord. Kappseglingen är en laginsats där alla i besättningen är lika viktiga. Att skapa ett bra samarbetsklimat och att se till att alla känner sig trygga i sina roller är den största framgångsfaktorn. 
  • Praktisk segel- och spinnakerträning
  • Prova-på-segling m.m.
  • Matchraceträning

Kappseglingar

QSS vill att fler kvinnor hittar ut på kappseglingsbanorna. Därför marknadsför vi kappseglingar i Stockholmsområdet på vår hemsida. Vi förmedlar också kontakt mellan gastar som söker båt och kvinnliga rorsmän som söker en kappseglande besättning.

 

 

 

Kontakt

Vill du veta mer? Är du nyfiken på kappsegling? Vill du hjälpa oss att ordna bra arrangemang? Hör av dig till QSS Kappseglingsansvarig via info@quinnligasegelsallskapet.com.  Skriv gärna en rad om vem du är och vad du vill göra för att utveckla dig själv och QSS Kappsegling!