Hoppa till sidans innehåll

QSS Rhodos segling 2009


Loggbok

s/y Solitaire, Beneteau Oceanis 43, okt/nov 2009. Rhodos

 

Lördag 24 oktober

Upp tidigt kl 02.30 för hämtning och vidare transport till Arlanda. Planet lyfter 06.05 och landar i Athen strax efter 10.00. Champagne på planet, gott! Sover en stund. Vi åker buss in till Athen och tar en fantastisk och efterlängtad lunch i stan. Det blir en lång lunch - inga problem för alla i gänget är pratglada. Vi tar sen en promenad i gamla san, Plaka. Det kommer åska och duggregn. Gull-Britt får tag i sim-kort till sin telefon, viktigt då hennes man Lasse lovat att sms:a väderprognoser varje kväll från Poseidon. Tyvärr regnar det lite smått i Athen men det är varmt. Vi beslutar oss för att åka sight-seeing buss  till det nya Akropolis museet. Efter det blir det tunnelbana till flygplatsen för en timmes flight till Rhodos. Taxin som vi tar sen släpper oss i gamla stan och vi letar oss fram till Mandala, Marianas restaurang. Hon har ordnat så att vi får träffa Linda där - jättebra att få råd av henne om öar och hamnar. Det blir en drink i baren men det värsta är att vi är dödströtta. V sover som stockar på Nikis hotell.

 

Söndag 25 oktober

Gull-Britt vaknar 06.30 - är nu vintertid - tar en promenad bl.a förbi en moske. Sen blir det kaffe i 1 1/2 timme, njuter av psalm sång och pratar med Lasse. Sedan blir det frukost vid havet. Mariana meddelar att det inte blir Mamma-Mia båten utan Solitaire som blir tillgänglig kl 17.00. Det blir en mysig dag i Rhodos då vi passar på att bunkra.

Vi beslutar att ha två seglingslag; Marianne, Hildegard och Gull-Britt i ett lag och Kristina, Birgitta och Gun i det andra.

Mörkret kommer tidigt och vi går och tar ett kvällsdopp i det fantastiska och gröna vattnet. Gull-Britt och Gun går tillbaka till båten för att sova tidigt. Sitter i sittbrunnen och skriver loggbok sen kommer plötsligt ett åskväder som vi aldrig för skådat. Ut i störtregnet iklädda pyjamas och plastpåsar på huvudena för att se ett fantastiskt skådespel!

Sen är det svårt att sova med en massa nya och obekanta ljud.

 

Måndag 26 oktober

Prognos: NO 3,5-5,9. Åska,regn

Vaknar av att det börjar blåsa igen och åska. Det är nu fullt av båtar i hamnen som kommit in under natten för att söka skydd. Frukost, härligt!!!

Vi måste stanna en dag till på grund av åskan och regnet. Vi gör stan, shoppar och äter på restaurang. Brunnen på torget är översvämmad på grund av skyfallet.

 

Tisdag 27 oktober

Prognos: S 5-6

Frukost 08.00. Hildegard, Gull-Britt och Gun går till internetcafe och fixar en väderrapport, det blir ett OK för att segla idag! Vid lunchtid lättar vi äntligen ankar. Mot Turkiet, Boku Bosu lat 36.34.20 long 28.01.00. Det blåser endast svagt så vi får stötta med motor. Det är ett fantastiskt hav mellan bergen. Vi går till en vik i Turkiet. Gull-Britt ska greja ankaret men det visar sig vara moring så Marianne backar in. Det blev lite trubbel med hamnvakten då han beter sig fruktansvärt dåligt mot oss. Vi blir upprörda men situationen reder ut sig. Vi tar en vandring på klipporna och ett havsbad. Det är lerigt och geggigt då det regnat rejält. Sedan äter vi middag på en liten restaurang tillsammans med en svensk grannbåt. De visar sig vara bekanta till Gull-Britt och Lasse. Nu ligger fullt av båtar på svaj i viken.

 

Onsdag 28 oktober

Mot Simi stad, lat 36.37.00 long 27.50.20

Greklands nationaldag. Efter en härlig frukost ger vi oss av ganska tidigt, vi har inte lust att träffa den otrevliga hamnkaptenen igen. Idag är det sjöställ på och Kristinas lag som seglar. Kristina tränar oss alla i att lära känna båten och hur man backar in, inte helt lätt. Jättebra! Då vi närmar oss Simi stad börjar solen lysa, härligt! Det är en mycket vacker by som ligger på sluttningen nerför berget. Det är gott om plats i hamnen, Gull-Britt lägger ankare och Kristina gör en perfekt tilläggning med aktern mot bryggan. Det blir en fantastisk eftermiddag i det efterlängtade solskenet. Några av oss vandrar längs kajen och hittar en härlig beach, vi har tyvärr inga badkläder med oss, det får bli ett morgondopp istället. Tyvärr märker vi inget av att det är nationaldag. Vi går  till en mysig restaurang och har en fantastisk middag. Ska bli gott att sova - god natt.

 

Torsdag 29 oktober

Tidig purrning 07.00 av Gull-Britt

Sol, 27,7 grader i vattnet

Hildegard, Gun, Marianne och Gull-Britt tar ett morgondopp på beachen ca 15 min promenad från båten. Underbart! Väl åter på båten har övriga besättningen vaknat. Vi köper gott bröd och bullar till frukost. Idag är målet Pethi för lunch och bad i en underbar lagun. Hildegard styr oss ut ur hamnen och sen tar Gull-Britt över. Segla?

Nej tyvärr, Medelhavet är blankt som olivolja. Vi tycker att vi skymtar delfiner och tar oss närmare men det visar sig vara flytande träd. Vidare till Pethiviken på ostsidan av Simiön. Vi får en underbar bad-, snorkling- och simtur samt lunch.

Vidare till Klosterviken(Panormitou) på andra sidan Simi. lat 36.33.00 long 28.50.60. Lag Marianne, Gull-Britt och Hildegard seglar. Det blir lite svårt att hitta var vi ska gå in - det är bra med navigator. Det är en lång och djup passage in, väl innaför grunnar det snabbt upp till ca 7m. Vi svajar här tillsammans med ca 7-8 andra båtar, det är lugnt  - off-season. Gun kör dingyn flera vändor mellan båt och land. Här doftar allt av kryddor och cypress - underbart! Vi såg två munkar, inte så dåligt eftersom det bara finns fem. Finns det restaurang?

Jo, men den öppnar först senare. Vi turistar och äter sedan en fantastisk middag av genuin grekisk mat med retsina och kretensiskt rödvin. Det blir en härlig kväll med många skratt på grund av språkförbristningar och annat. Besättningen berättar härliga grejer ur sina liv. Kul, vi börjar lära känna dessa fantastiska Quinnor. Flera har varit med på 60-talet då det begav sig -wow för de yngre. Även många båthändelser kom upp. Det kändes härligt att sitta ute i mörkret med halvmånen lysande. Dingade åter till Solitaire. Godnatt!

 

Fredag 30 oktober

Gull-Britt och Hildegard tar dingyn tidigt för att köpa färskt bröd. Marianne fixar kaffe under tiden. Det blir en härlig frukost med nybakat bröd. Vi sätter segel och styr mot Tilos - östra sidan Livadhia fyr lat 36.24.90 long 27.23.20.

8-10 m vind idag och Solitarire gör 6-7 knop, hon går bäst på babords hals. Det är lite svalare idag på grund av vinden. Vi får användning av våra säkerhetsselar när vi går upp på däck. Väl framme och vi ska gå in till Tilos kommer en stor färja som ska lägga till på pirens utsida. Vi snurrar ett par varv så att färjan hinner lägga till. Därefter styr Birgitta in mot hamnen där vi kan ligga längs med piren på insidan. En kvinnlig hamnkapten välkomnar Solitaire, vilken är igenkänd av henne. Hon berättar bl.a. att vädret ska bli dåligt med mycket blåst och hon råder oss att gå mot Mandrakihamnen redan imorgon. Vi hade tänkt gå till Turkiet (halvvägs), vi får se hur vi gör.

Tilos är en mycket vacker ö med lugn miljö.Hamnen är 7 år gammal med fin kaj. Även här äter vi en god grekisk middag. Tyvärr finns här en massa katter som vi i vår båt inte gillar.

Blir det stjärnklart ikväll? Nej. Sov gott.

 

Lördag 31 oktober

Färsk väderrapport: Klart, NV 6-8 m/sek.

Vi beslutar att lägga ut en waypoint strax utanför Simi udde för att hinna få ännu en väderrapport innan vi beslutar om dagens etappmål. Slör och läns och rätt höga vågor. Det är 42 Nm till Mandraki, men helst vill vi gå till Mustafas vik i Turkiet. Vid waypoint beslutar vi att gå till Mandrakihamnen trots allt. Det blåser mycket och det kan bli svårare att lägga till om vinden ökar som rapporten säger. Vi får gå för motor för att hinna i tid innan mörkret - båten surfar på vågorna. Gull-Britt styr in i hamnen men rodret lämnas över till Kristina vid tilläggning. Vi tror att vi har en moring - men icke. Fotis och en annan man dirigerar oss. Ankare! Shift. Kristina tar några svängar för att få in båtens vinkel rätt. Droppar ankare. Backar galant in mellan katamaranen och en liten båt. Alla är imponerade då det blev perfekt trots sidvind. Vi fick jobba snabbt. Kl. är ca 16.30  och vi är trötta men glada.

 

Söndag 1 november

Det blir en snabb genomgång av båten. Fotis inser att vi har haft koll på allt. Vi får en lugn söndag i hamnen. Vi strosar i stan och skriver vykort i solen. Det blåser nu rätt hårt så det är skönt att vara i hamn. Det blir en härlig middag sista kvällen på Marianas restaurang. Sista kvällen med gänget - redan kl 6 på söndag morgon ska ungdomarna till flygplatsen.

 

Måndag 2 november

Ungdomarna smyger tyst iväg och vi andra sover vidare. Vi tankar vatten till duschen. Skönt - det har inte blivit så mycket dusch de senaste dagarna. Vi drar till den läckra frukost restaurangen vid kajen. 10.30 åker vi till flygplatsen. Vi mellanlandar i Athen och där skiljs vi från Hildegard som ska till Munchen.

 

Vi summerar:

En fantastisk resa trots åska och ej perfekt väder och ibland lite för lite vind. Vi har blivit ett härligt gäng och har haft jätteskoj. Härliga quinnor allihop. Tack Marianna för lånet av din fina båt (www.sailing-rhodes.gr eller www.mammamiacruising.com) och den fantastiska supen igår. Och leve QSS.

 

Solitaire: en mycket välutrustad hyrbåt.

Längd 13,05m, djup 2m, storsegel 38,2 kvadratmeter, genua 49 kvadratmeter.

 

Tips: Säkerhetsselar finns ombord, krokar funkar bra men ta gärna med sele.

Flytvästar finns - många i L och XL, endast en i S.

Navigator placerad nere i båten. Tips ta gärna med handnavigator.

Sjökort 635 Imray Tetva.

Design by Rod Heikell. Han har även den  bästa piloten - Greek Waters Pilot. Bra bok - finns i båten. 

Uppdaterad: 18 FEB 2010 20:38 Skribent: Jenny Andersson SM

Vill du bli medlem i QSS?

Fyll i medlemsansökan 

Kontakt: This is a mailto link

Swish: 1231 99 7279

Bankgiro: 179-5046

 

Alltförsjön

                

Sjöskolan pa Beckholmen 

  AlltPåSjön

  

 

 

 

 

 

SEGLINGS länkar

QSS Facebook    

Bortom horisonten

Ta rodret kvinna

Vind&Vatten

GQSS

Seglingskurser i Malmö

Stockholms Isjaktsklubb     

Sjöskolan på Beckholmen

Hamnen               

Blur

Luvans seglarblogg

Katinka Öbergs blogg

Milo Dahlmanns blogg

 

Postadress:
Quinnliga Segelsällskapet - Segling
c/o Helena Knutsson, Friluftsvägen 22, lgh 1101
17240 Sundbyberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info