Hoppa till sidans innehåll

QSS Historia 40 år


QSS bildades 1 januari 1979 som kölbåtssektion under Svenska Seglarförbundets, SSF’s, särskilda damseglingsprojekt. QSS konstituerade sig den 29 mars. Föreningen växte snabbt och hade vid årets slut 60 medlemmar. Som mest har QSS toppat antalet medlemmar två gånger under denna 30 års period på ca 250 st. Projektet ingick i Riksidrottsförbundets 3-års satsning för att aktivera kvinnor inom olika idrottsgrenar. Inträdet som självständig förening i SSF blev den 13/5 1980.

Från början betydde QSS - Quinnliga Segel Supporters. Men ganska snart blev det Quinnliga Segelsällskapet. Loggan kom redan första året men baserade sig på kvinnotecknet. Många tyckte det var för provocerande och ändrades utifrån en tävling 1993. 2018 uppdaterades QSS logga upp med några justeringar i själva cirkeln men även vepor, flaggor och visitkort togs fram.

Allt sedan verksamhetens allra första år har QSS anordnat kurser, seminarier, pubkvällar och seglingar av olika slag. QSS var redan då aktiv på båtmässorna och hade klistermärken och QSS tröjor. Medlemsblad började komma 1982 och därefter har tekniken förbättrats och en tidning skapades i mitten på 90-talet. Sedan 1997 får vi den i färg.

På Malma Kvarn anordnades det jolleseglingar och träningsläger i många år under 80-talet. Våren 1995 gjordes nog QSS största utbildningssatsning rum med 57 kvinnor, en man och 12 båtar. Helgen blev lyckad men det var mycket jobb för de ansvariga så därefter etablerade QSS samarbete med Båtägarskolan och andra samarbetspartners.

Redan från första början var QSS aktiva på kappseglingsbanorna. Projekt Lady från Stockholms Seglarförbund 1984 syftade till att få fram fler kappseglande damer och öka säkerheten ombord. Där var QSS representerade.

Sedan 2008 tävlas det i matchracing ute på Lidingö i samarbete med AtSeaEvents varje år. Ett mycket framgångsrikt kappseglingsprojekt där nybörjare såväl som avancerade matchracing tävlare kan utveckla sig varje vecka under säsongen. Under åren 2017 och 2018 har QSS även varit med arrangör på SM i Matchracing för damer i slutet av sommararna.

Flera QSS båtar har seglat Gotland Runt genom åren. 1995 var det så många som 4 QSS båtar med på GR, vilket fortfarande är rekord.

Åren 1993-94 var det 13 QSS tjejer som seglade 2 sponsrade båtar på GR, Always Ultra och Geab Call Girls. Anna Drougge var skeppare på ena båten och blev därefter hedersmedlem. 1993 hamnade tjejerna på DNs första sida i riksupplagan i och med GR starten. Vilken reklam både för sponsorn och QSS!

2018 seglade tre båtar under QSS flagg i Gotland Runt som sedan 2011 benämns ÅF Offshore Race och startar inne vid Skeppsholmen i Stockholm istället för som tidigare i Sandhamn. Tjorven, Victoria och Gloria hette båtarna med 6-10 personer i besättningen per båt.

QSS deltog genom åren i många kappseglingar bl.a Riddardamen. Det var ett samarrangemang med Stockholms Segelsällskap. Den strandnära banläggningen utmed Norr Mälarstrand och Rålambshovsparken medförde att flanörerna kunde skåda de duktiga seglartjejerna.

Sedan starten har QSS haft eskader varje sommar. Det har varit olika teman som, Mamma-barn eskader, Utbildningseskader, Kultureskader, Yogaeskader, Helgeskadrar och en 14-dagars eskader för att hinna lite längre bort. 

 

Uppdaterad: 11 MAR 2019 12:15 Skribent: Marita Haaga

Vill du bli medlem i QSS?

Fyll i medlemsansökan 

Kontakt: This is a mailto link

Swish: 1231 99 7279

Bankgiro: 179-5046

 

Alltförsjön

                

Sjöskolan pa Beckholmen 

  AlltPåSjön

  

 

 

 

 

 

SEGLINGS länkar

QSS Facebook    

Bortom horisonten

Ta rodret kvinna

Vind&Vatten

GQSS

Seglingskurser i Malmö

Stockholms Isjaktsklubb     

Sjöskolan på Beckholmen

Hamnen               

Blur

Luvans seglarblogg

Katinka Öbergs blogg

Milo Dahlmanns blogg

 

Postadress:
Quinnliga Segelsällskapet - Segling
c/o Helena Knutsson, Friluftsvägen 22, lgh 1101
17240 Sundbyberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info